Haardhout

Wat is ovengedroogd haardhout.

Wij leveren ovengedroogd haardhout. Het ovengedroogde openhaardhout is hout wat in droogovens wordt gedroogd. Het vochtpercentage wordt hierdoor verlaagd tot minder als 20%. Dit is te vergelijken met één tot drie jaar buiten in de wind drogen. In de kern van het hout zal het vochtpercentage bij ovengedroogd openhaardhout veel lager zijn dan bij wind gedroogd openhaardhout.

Het grote voordeel van het drogen in droogovens is dat schimmels en insecten afsterven en het hout zijn geur en kleur behoudt. Een ander voordeel is dat ovengedroogd openhaardhout nog maar moeilijk vocht opneemt. De cellen in het hout zijn erg droog geworden waardoor het haardhout nagenoeg geen vocht meer kan opnemen. Het gedroogde brandhout kan tegen een buitje.

Het hout wordt geleverd in bakken. De inhoud van de bak is 1,2 m3. U kunt deze bak direct door ons op een droge plek laten plaatsen waar u gemakkelijk bij kunt. Houdt u er rekening mee dat we de bakken alleen met een palletwagen kunnen verplaatsen, de ondergrond moet dus bestraat en drempelloos zijn.

Aanschaf van een bak

Bij een bestelling voor gedroogd haardhout betaald u voor het hout en voor de bruikleenbak. U heeft de bak dus in bruikleen! 

Heeft u bij uw bestelling een lege bak retour dan geeft u dat aan bij de bestelling door de goede optie te kiezen bij de bestelling. Er wordt dan met de goede prijs gerekend.

De prijs

Voor de prijzen dient u in de webshop te kijken hier staan altijd de actuele prijzen. Deze kunnen per dag verschillen.
Omdat de prijzen op dit moment erg fluctueren, kunt u geen bakken reserveren. Na uw bestelling zal deze snel geleverd worden. 

Eikenhout

Eikenhout brandt langzaam en geeft weinig rookvorming. Eikenhout kan zowel in grote als in kleinere kachels en haarden worden gestookt. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld essenhout.

Essenhout

Essenhout is een harde houtsoort dat makkelijk te stoken is. Het heeft een prachtig vlammenspel en is geschikt voor alle haarden, speksteenkachels en bijvoorbeeld pizzaovens.

Mix

Dit is een mix van eikenhout  en essenhout. Zie hiernaast voor uitleg.

Milieuneutraal

Als je hout op een correcte manier stookt, is dit een milieu-neutrale manier van verwarmen. Er wordt bij verbranding evenveel CO2 uitgestoten als tijdens de groeifase van de boom is opgenomen.

Hernieuwbare brandstof

In tegenstelling tot fossiele brandstoffen, valt hout in de categorie hernieuwbare brandstof. Immers: voor elke gekapte boom kan een nieuwe geplaatst worden.